Aquests propers dimecres 25 i dijous 26 de novembre participo de la Conferència Final del projecte MareNostrum a València organitzat per Institut Portuari d’Estudis i Cooperació de la Comunitat Valenciana – FEPORTS amb una conferència titulada Legal Considerations in coastal planning and protection on analitzaré els límits de l’ordenació de litoral a l’Estat espanyol; amb una referència singular a l’experiència catalana articulada al voltant dels PDUSC i la futura Llei d’ordenació del litoral català.
Actualment els 22 països de la conca mediterrània comparteixen una sèrie de reptes que amenacen la conservació de les seves costes: pressions derivades del desenvolupament de sòl, l’erosió, la pèrdua d’ecosistemes o la vulnerabilitat davant els impactes del canvi climàtic són assenyalats comunament com algunes de les principals amenaces sobre unes zones costaneres ja degradades.
El 2008, la Unió Europea i la majoria dels països riberencs de la Mediterrània van adoptar el Protocol relatiu a la gestió integrada de zones costaneres (GIZC). Aquest tractat internacional és un exemple únic d’instrument supranacional especialment dirigit a protegir les costes d’un mar internacional, la Mediterrània.
El Protocol estableix una llista de principis i objectius que han de complir els signants que, però, no estan reflectits (o no del tot) en els marcs legals i les pràctiques d’ordenació de la costa en els diferents països, regions i municipis.
L’anàlisi d’aquesta llacuna legal i institucional és el fonament de Mare Nostrum, projecte co-finançat per la Unió Europea a través del Programa de Cooperació Transfronterera al Mediterrani ENPI – CBCMED.
L’objectiu general del Projecte Mare Nostrum és contribuir a identificar i superar aquests obstacles – lligats principalment al planejament i l’ordenació del litoral – que dificulten la implementació dels principis del Protocol als països riberencs de la Mediterrània.
Per a això el projecte ha posat el focus en els nivells de governança regionals i locals per, des d’aquest punt de vista, analitzar els nivells nacionals i transfronterers. Els temes en què Mare Nostrum ha centrat la seva atenció són els relacionats amb l’ús del sòl: els aspectes jurídic-normatius de la propietat i control del sòl, l’ordenació del territori i el planejament urbà, les infraestructures i els models de governança, incloent les relacions contractuals i financeres dins d’aquests camps.
En el marc del projecte s’ha realitzat una anàlisi comparada de les diferents normatives en matèria de costes i de l’enfocament de cadascuna d’elles sobre els principis del Protocol. L’anàlisi es basa en l’estudi de casos d’àmbit local a Espanya, Grècia, Israel i Malta. Aquests casos d’estudi han proporcionat un coneixements important sobre els diferents processos d’implementació de la normativa i les pràctiques de gestió costanera en cada un dels països.
Durant la conferència s’analitzarà el procés d’implementació del Protocol, recollint la visió d’organismes internacionals i la presentant en quina manera s’està duent a terme aquesta implementació en diferents països de la Mediterrània. Les sessions es dedicaran a dialogar al voltant del marge i les vies per als obstacles jurídic-institucional que enfronta la implementació del Protocol, incloent instruments orientats a una aplicació més eficaç dels principis de la GIZC. Està també prevista la celebració de sessions especials dedicades a les eines de participació pública, el paper de les organitzacions no governamentals en la conservació de la costa, el planejament en els fronts portuaris urbans i les relacions port ciutat, així com a la Llei de Costes .
Podeu veure el programa sencer de la jornada dels dies 25 i 26 de novembre en el següent enllaç: MareNostrum’s Project Final Conference 24-26 November 2015 Valencia- Spain