Nova monografia publicada: “El régimen jurídico del litoral catalán”


portada régimen jurídico litoral catalánPocs espais com el litoral presenten un règim jurídic tan complex amb la intervenció administrativa sobre el domini públic i els terrenys propers al mar de tres administracions -Estat, comunitat autònoma i ajuntament- i la superposició d’instruments de planejament i de normativa internacional, estatal i autonòmica. Tot això sumat als importants canvis que s’han succeït en aquesta matèria en els últims anys, amb l’aprovació d’instruments autonòmics d’ordenació del litoral, el traspàs de competències en matèria de domini públic a la Generalitat de Catalunya i a la Junta d’Andalusia, les innombrables reformes de la legislació urbanística i la recent reforma de la Llei de costes, operada per la Llei 2/2013 i el seu nou reglament de desenvolupament aprovat pel Reial decret 876/2014, donen fe de la dificultat de la matèria.

El Règim jurídic del litoral català s’endinsa en aquest galimaties normatiu, definit de problemàtic per molts, amb l’estudi en el primer capítol de l’evolució del marc jurídic i competencial en l’ordenació del litoral, dedicant especial atenció a les noves competències i als condicionants que la jurisprudència constitucional imposa a la seva interpretació. Amb l’objecte d’analitzar les experiències de diferents models d’ordenació similars, que ens ajudin a configurar un model més ambiciós de protecció de la nostra costa, en el segon capítol es fa una doble anàlisi de dret comparat estranger -francès, italià i nord-americana- i intern amb la resta de CCAA amb litoral propi a l’Estat espanyol. El tercer dels capítols es dedica a estudiar l’element central de l’actual ordenació del litoral català: els plans directors urbanístics del sistema costaner. Es desenvolupa un estudi detallat de la seva adequació al principi d’autonomia municipal, al planejament territorial i municipal i de l’eventual responsabilitat patrimonial que va operar en la seva aprovació -autèntic taló d’Aquil·les de tots els instruments d’ordenació del litoral-. Finalment, en l’últim capítol s’analitzen les principals novetats de la recent reforma de la Llei de costes i el seu nou reglament de desenvolupament i es conclou defensant la necessitat d’una llei d’ordenació del litoral català, la memòria prèvia de la qual ha estat aprovada justament coincidint amb la publicació d’aquest llibre i es fonamenta en les tesis del mateix.

Es pot adquirir en format paper o ebook a la web de l’Editorial Atelier

Quant a josepmaguirre

Professor i investigador de Dret Administratiu a la UdG
Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya, dret administratiu, Publicació, Universitat de Girona, Urbanisme. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s