rodalies, un primer pas


Avui el Diari Oficial de la Generalitat i el Butlletí Oficial de l’Estat publiquen de forma conjunta el Reial Decret 2034/2009, de 30 de desembre, sobre traspàs a la Generalitat de Catalunya de les funcions de l’Administració General de l’Estat corresponents al servei de transport de viatgers per ferrocarril de rodalies. El Reial Decret és el darrer tràmit per fer efectiu el traspàs del servei de rodalies demà 1 de gener, després que aquest el dimarts es signés en el marc de la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat i avui rebés la llum verda en el darrer Consell de Ministres de l’any.

L’acord de traspàs és fruit d’una llarga negociació del Govern de la Generalitat amb l’Estat en els darrers anys i no només és el més important des de l’aprovació de l’Estatut sinó també de la darrera dècada o més concretament des del traspàs de Trànsit a la Generalitat l’any 1998 -conseqüència del pacte del Majestic entre el PP i CiU de l’any 1996-. La dilació de la negociació, en aquest cas, és degut al fet que el Govern condicionés el traspàs a la redacció i aprovació del Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015 que preveu invertir 4.000 milions en 6 anys per millorar la xarxa i ha de servir per posar fi als dèficits històrics que sofreix aquesta infraestructura.

L’històric acord permetrà a la Generalitat gestionar des de la proximitat i millorar un servei utilitzat per més de 170 milions de passatgers l’any. A partir del pròxim 1 de gener, la Generalitat decidirà horaris, tarifes, freqüències, i inspeccionarà, regularà, planificarà i coordinarà els serveis i les activitats de Rodalies Renfe a Catalunya. Però el més important, a partir d’aquest divendres la Generalitat té l’oportunitat de demostrar que la gestió des de la proximitat és un element essencial per millorar la vida de les persones i en definitiva recuperar la confiança dels ciutadans en una infraestructura vital per la mobilitat de més mig país.

S’ha de dir que aquest traspàs només és la primera peça del desenvolupament de les previsions de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i dels seus articles 169 i 140, pel que fa a les infraestructures ferroviàries. Resta pendent l’acord sobre el traspàs del servei de Regionals (previst en el Pacte Nacional d’Infraestructures pel 2012) i un cop executades les inversions de l’Estat, a la xarxa de rodalies, el traspàs del conjunt de la xarxa (estacions, vies i andanes). Al llarg dels propers mesos Esquerra vetllarà perquè aquest nous acords puguin ser una realitat, i crear així un autèntic sistema ferroviari català que integri el conjunt d’aquestes infraesctructures a casa nostra.

Mentrestant, i per tal de garantir la continuïtat i la normalitat del servei, a partir de demà la Generalitat se subroga al contracte-programa entre l’Estat i Renfe vigent fins al desembre de 2010 i en negocia un de nou 2011-2015. Al llarg d’aquest proper any la Generalitat negociarà el futur contracte–programa que serà vigent com a molt tard l’1 de gener de 2012. S’ha de dir que la Generalitat podrà formalitzar aquest nou contracte amb qualsevol empresa del sector, doncs des d’aquest proper 2010 es liberalitza el sector del ferrocarrils i es trenca el monopoli que Renfe tenia del mateix.

Probablement el nou traspàs no comportarà cap revolució immediata el servei de rodalies, però esperem que gradualment es comenci a notar la nova gestió. Entre les primeres mesures, per exemple, es traslladarà a Barcelona el centre d’atenció telefònica (actualment situat a Sevilla) vinculant-lo al 012, o s’actualitzarà la web de Renfe amb l’enllaç amb la web de la Generalitat.

Esperem que Renfe també aprofiti l’ocasió per millorar la utilització del català en l’atenció al públic i en el conjunt del servei. Doncs amb el traspàs del servei a la Generalitat l’empresa espanyola està jurídicament obligada a utilitzar el català, en totes les serves relacions internes i externes, d’acord amb el que es disposa a la Llei de política lingüística i més concretament en els seus articles 9 i 30.

Quant a josepmaguirre

Professor i investigador de Dret Administratiu a la UdG
Aquesta entrada s'ha publicat en Esquerra i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s