idea Girona!


[Idea: concepció que hom es proposa de realitzar, pla, propòsit, intenció]

Avui fa setanta anys un literat, intel·lectual i historiador i, per sobre de tot això, una persona compromesa amb els valors catalanistes i republicans, era afusellat per la “justícia” franquista. Carles Rahola no milità en cap partit però el seu ideari cívic i polític que havia immortalitzat al Breviari de Ciutadania, publicat l’any 1933- exercia més lideratge llavors que moltes organitzacions en l’actualitat. Carles Rahola era idealista, estava compromès amb el país i el seu futur i fou per això –per “ser un dels més destacats separatistes de Girona” o per “incitar a les masses a prolongar la seva resistència enfront els franquistes”- que féu aquesta fi. És de tota justícia que tal i com es va fer l’any 1976, avui se’l torni a recordar amb tota la solemnitat que es mereix. Però també creiem que seria absurd enaltir l’intel·lectual sense parar compte a les idees que constituïen la seva essència. Què se n’ha fet de la Girona dels valors republicans que tant proclamava? Quines reflexions faria avui sobre la marxa de la ciutadania i la política actual, setanta anys després i al cap de més de trenta de la democràcia que a ell li fou negada?

Girona ha viscut aquestes tres darreres dècades, amb encerts i errors, com un dels períodes més brillants de la seva història, tant des del punt de vista econòmic com cultural. Des de la reinstauració de la democràcia, l’impuls del nou consistori municipal i la creació de la Universitat de Girona han significat un revulsiu que, amb la recuperació del Barri Vell com a símbol més destacable, han capgirat aquell ambient gris i trist on la ciutat estava immersa. Aquest renaixement, evidentment, no es va fer sol: no hauria estat possible sense la concreció d’un projecte de ciutat i la il·lusió que una generació de gironins hi va dipositar.

Avui, però, ja han passat 30 anys des de llavors. La ciutat ha retrobat els colors però l’impuls ha anat perdent força amb el temps. Avui Girona continua essent un referent per a les poblacions del seu entorn, però continua vivint de la mateixa inèrcia de llavors. Ni hi ha una nova visió a llarg termini –tan sols es gestiona al dia a dia-, ni tampoc la il·lusió dels primers projectes. Bon exemple del distanciament dels gironins respecte al projecte de ciutat el trobem en la seva desafecció progressiva en la política municipal. Així, en les darreres eleccions municipals només el 51% dels gironins van anar a votar, i fins a un 4% dels que ho van fer van votar en blanc. I el que és més simptomàtic: cap de les forces polítiques fou capaç de sumar nous votants al seu projecte. Hi ha hagut, en definitiva, un trencament gradual entre els ciutadans i els seus representants que, liderats pel PSC des de fa tres dècades, han anat gestionat una ciutat sense massa problemes però alhora, sense gaire idees noves ni ambició.

Malgrat tot, ens cal un nou impuls en l’àmbit local que ens ajudi a recuperar la il·lusió. Els canvis no esperen, i en el curt i mitjà termini trobarem cruïlles que seran determinants per enfocar el futur de Girona: la seva capitalitat en un corredor logístic, les apostes comercials i econòmiques en un mercat en plena crisi, o l’absorció de la immigració en un context nacionalment no normalitzat, per enumerar-ne algunes. Quina és la fita cap on ha de caminar la nova Girona del segle XXI?

Tenim molt clar que no hi ha democràcia avançada, ni cap projecte col·lectiu, que pugui avançar sense un bon nivell d’implicació dels ciutadans. La democràcia real necessita un teixit social ben viu i organitzat, lliure i independent. És en aquest context que un grup de gent, propers al projecte de l’esquerra nacional, volem sumar esforços per idear un conjunt de propostes progressistes i socialment avançades en el si d’una nació lliure. Cal idear una ciutat que jugui un paper molt més destacat en el futur del catalanisme. També cal que ideem, des del món local, com aprofundir en la democràcia autèntica, sense dirigismes. Volem idear una ciutat capaç de generar una economia real al servei de les persones. Una ciutat mediterrània, amable, sostenible i de qualitat; on tots els seus ciutadans tinguin els mateixos drets.

Es tracta de construir entre tots un projecte que no només ens permeti afrontar els reptes de futur i doni un nou impuls a la ciutat sinó que també, i potser encara més important, ens permeti recuperar la il·lusió perduda. Cal que recuperem els valors republicans. Com deia Carles Rahola sobre la nostra ciutat “si el seu passat és gloriós, el seu present és constructiu i el seu esdevenidor és ple de prometences”

>> Uneix-te a Idea Girona!

Quant a josepmaguirre

Professor i investigador de Dret Administratiu a la UdG
Aquesta entrada s'ha publicat en Esquerra, Girona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s